Szélesség vagy mélység? Kaland vagy elmerülés?

Néhány héttel ezelőtt egy barátnőm, Balogh Nikolett, elküldött nekem egy cikket ‘Depth’ (mélység) címmel. A Budapestről Győr felé tartó vonaton végül elolvastam ezt a cikket és elgondolkodtam ezen a témán. A cikk szerzője, Steve Pavlina, azt állítja, hogy a mai ‘instant’ világunkban ilyen vagy olyan módon, például a social media felületeket használva, digitális nomádként az utazási élményeken keresztül vagy a magánéletünkben például a sok és rövid ideig tartó párkapcsolaton vagy a kalandokon keresztül meg akarjuk élni a szélességeket. Ahogy a hangzatos idézetek is állítják: “Broaden your horizon” avagy “Szélesítsd a horizontodat, tágítsd a határaidat, kerülj ki a komfortzónádból”

Ez teljesen rendben van. Csodálatos érzés új élményekben részesülni, új ingerekkel körbevenni magunkat, új embereket, kultúrákat, világokat megismerni és talán több lehetőségünk van erre most, mint az elmúlt évszázadokban együttvéve. Nem meglepő tehát, hogy élünk az ‘instant gratification’ (a vágyaink azonnali megvalósulása vagy ennek elvárása) adta örömökkel. Azonban ezek az új élmények viszonylag gyorsan elveszítik a frissességükből és az ismeretlenségükből adódó örömöket és aztán új élmények felé nézünk: új helyre utazunk el, új emberre cseréljük le az előzőt, új barátokat szerzünk, és mindennap keressük az új ingereket a világhálón. Hiszen az ismeretlen kalandos, az ismeretlen izgalmas. És amikor azt érezzük, hogy már nem tartogathat egy új hely vagy személy több izgalmat, akkor tovább állunk. 

Legyünk őszinték: mindannyian tapasztaltuk saját magunkon valamikor, valamilyen formában ezt a viselkedést. Ez teljesen természetes. Én is számtalanszor éreztem hasonlót. Egyszerűen imádom a kalandokat, az ismeretlent, a változatosat, az újat, a felfedezni valót, legyen szó egy új étteremről, bárról, országról, személyről, üzleti projektről és a sort még folytathatnám.

Azonban felmerült bennem a kérdés: miért van az, hogy bizonyos emberek teljesen bele tudnak feledkezni egy tevékenységbe, olyannyira, hogy hosszú évekig vagy évtizedekig foglalkoznak azzal az egy dologgal: egy hivatással, egy sporttal vagy évekig élvezik a párkapcsolatot valakivel? Miért van az, hogy nem unják meg, nem hagyják abba, nem állnak tovább és nem szállnak másik vir(l)ágra? 

Azért, mert nem csak szélességében, de mélységeiben is belemerültek ebbe a dologba. Megértették, felismerték majd megtapasztalták, hogy a mélységben ugyanolyan erő van, mint a szélességben, ha nem nagyobb. Megértették, hogy a valódi elköteleződés valami vagy valaki irányába nem kötöttséget jelent és a lehetőségek vagy szélességek beszűkülését, hanem másfajta lehetőségek és élmények megtapasztalását. A kettő nem zárja ki egymást és a kettő nem egymás ellentéte, hanem különböző dimenziók, amelyek egymás mellett működnek. Végtére is hogyan beszélhetnénk szélességről, ha nem lenne mélység/magasság? 

Ha megtapasztalod ezeket a mélységeket, azt fogod látni, hogy egy idő után a mélységek új szintre emelnek és új fajta szélességeket tesznek lehetővé. Például ha évek elmélyült munkájával megtanultál egy nyelvet magas szinten beszélni és alkalmazni, az egy új világot és a lehetőségek szélesebb tárházát nyitja meg előtted: képes leszel több emberrel kommunikálni, azon a nyelven olvasni olyat, amit még nem fordítottak le az anyanyelvedre, abban az országban boldogulni, ahol az adott nyelvet beszélik. Az új nyelv magas szintű elsajátítása új munkalehetőségeket nyithat meg, új szerelmet, új hobbit, új barátságokat hozhat létre. Ugyanez igaz bármilyen más területtel, sporttal, szakmával kapcsolatban is, amit évek elmélyült munkájával sajátítottál el, de igaz ez egy hosszú évek óta  működő barátság vagy párkapcsolat tekintetében is, ahol rengeteget tanultatok egymástól és egymásról.

Összefoglalva

Egy kalandban is megtalálhatod a mélységet és a mélységben is felfedezheted a kalandot. Egyik sem jobb a másiknál, inkább arról van szó, hogy találjuk meg az egyensúlyt a kettő között és hozzuk ki a legjobbat mindkét világból. Ha tehát nagyon jó vagy a szélességekben, érdemes egy kicsit elmerülni a mélységekben. Ha pedig jól mennek a mélységek, ideje szélesíteni a látóhatárodat és kilépni abból a komfortzónából. 🙂


Ha te is szeretnél egyensúlyt teremteni életed különböző dimenziói között, keress engem bizalommal az alábbi elérhetőségen vagy kattints a ‘Kapcsolat’ menüpontra.

info@lillakertesz.com

Tetszett ez a cikk?

Megosztom Facebookon
Megosztom Twitteren
Megosztom LinkedIn-en
Megosztom Pinteresten

Leave a comment