Startup-Befektető randevú? Erre figyelj, ha befektetőt keresel!

A 2019. április 17. és 19. között megrendezésre került Startup Safari eseménysorozat keretei között részt vettem egy befektetői panelbeszélgetésen a Millenáris Startup Campus-on, ahol a magyar startup világ néhány befektetője osztotta meg gondolatait és tapasztalatait arról, hogy milyen tényezőket, szempontokat vesznek figyelembe, amikor befektetnek egy startup-ba. A “How to train your VC?” névre hallgató eseményen a beszélgetés résztvevői a startup-ok perspektívájából vitatták meg a gyakran felmerülő kérdéseket.

A panelbeszélgetésen a következő befektetők vettek részt: 

Bocskov Jordán – a FiedlerCapital ügyvezető igazgatója,

—Horgos Lénárd – az AbSolvo kockázati tőke szakértője, a Magyar Kockázati – és Magántőke Egyesület elnökségi tagja,

—Károlyi Antal – angyalbefektető, a HUNBAN (Hungarian Business Angel Network) alapítója,

—Kovács Miklós – partner, iEurope Capital,

—Mátyásfalvi Kristóf  – befektetési igazgató, PortfoLion,

—Pongrác Dávid – befektetési igazgató, OXOLabs.

A beszélgetés kezdetén a befektető és a startup első találkozását egy első randevúhoz hasonlították, ugyanis az első benyomás és az első ‘randevú’ sorsdöntő a folytatás szempontjából. A felek megvizsgálják, mennyire  passzolnak egymáshoz és hogy milyen mértékben és formában lehetnek potenciális partnerei egymásnak. 

A beszélgetésen elhangzottakat 5 pontban gyűjtöttem össze. Ha startup alapítóként te is azon gondolkodsz, hogy megérett a céged a befektetésre, akkor a következő szempontok számodra is hasznosak lehetnek:

  1. A csapat: Károlyi Antal emelte ki, hogy a csapat és annak tagjai legyenek coach-olhatók, fejlődőképesek és fejlődni hajlandóak. Legyen megfigyelhető egyfajta személyes integritás egyéni szinten és integrált működés a csapat szintjén, ami megmutatkozik például abban, hogy mennyire struktúrált a csapat gondolkodása. Azt is vizsgálják, hogy a csapat el tudja-e adni, mi az ambíciójuk, valamint az is fontos, hogy mit forgatnak vissza a tanulásba, a növekedésbe. “A cégépítés egy tanulási folyamat és mi ezt finanszírozzuk.” — hangzott el a beszélgetés során. Antal azt is említette, hogy egy okos startup felhalmoz két hét alatt annyi anyagot, hogy lehet miről beszélni egy befektetővel való havi két konzultáción. Vizsgáld meg tehát, mennyire egységes a víziótok a csapaton belül, ki milyen irányban képzeli el a növekedést, milyen értékek és működési elvek mentén tartja hatékonynak és előremozdítónak a közös munkát és ez hogyan befolyásolja a együttműködéseteket.

  2. Holisztikus szemlélet: Kovács Miklós a holisztikus szemlélet jelentőségét hangsúlyozta, különös tekintettel a versenytársakhoz való hozzáállással kapcsolatban. Lényeges szempont tehát, hogy a startup alapos, széleskörű versenytárselemzést végzett-e, és nem csupán a jelenlegi versenytársaira terjesztette ki ezt az elemzést, hanem a piac azon szereplőire is, akik talán most még nem, de a jövőben potenciálisan versenytársak lehetnek. Kovács Miklós szerint a jelenlegi helyzetet meghaladó, előremutató gondolkodás kulcsfontosságú egy startup működésében. Ha tehát elérkezik az a bizonyos randevú egy befektetővel, készülj fel alaposan és tárd fel a versenytársaid és a potenciális versenytársaid erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és akadályait is, majd gondold át ezek mentén a saját startup-od piaci helyzetét és növekedési irányát.

  3. A háromlábú szék: Egy szék stabilitásához minimum 3 láb szükséges. Ha valamelyik láb hiányzik, akkor a szék felborul, használhatatlan, nem tölti be a funkcióját. Bocskov Jordán a startup-ok három meghatározó feladatkörét emelte ki, mint a szék három lábát, ami megalapozza a stabilitást és a növekedést. A három feladatkör a következő: 1. technológiai háttér: Mindenképpen legyen a szervezetben egy “tech guy”, egy technológiai szakértő, egy innovatív véna, aki érti a piacot, aki ismeri a feature-öket” — mondta Bocskov Jordán. A szék második lábát képezi az erős marketing-sales háttér: ez a szerepkör is nagyon fontos,  hiszen megfelelően kell piacra dobni a terméket, a megfelelő üzenettel és a megfelelő célközönség számára kell okosan értékesíteni. Jordán szerint a szék harmadik lábát képezi az operatív feladatkör. Ide tartozik a pénzügy, a HR, a back office tevékenységek.
  1. Tájékozódj a befektetőről és szakmai hátteréről: A befektető és a finanszírozási forma kiválasztása szintén kulcsfontosságú, hiszen ezek egyaránt jelentős mértékben befolyásolhatják a startup életképességét. Mátyásfalvi Kristóf emelte ki, hogy az intézményi befektetőknek például fontos szempont, hogy eladható-e a startup, és mennyi idő alatt. Egy angyal befektető viszont nem minden esetben a rövidtávú, gyors exit-re törekszik. Tudd, kit keresel meg, milyen céllal, és mi a célod a startup-oddal. “A venture capital a private equity speciális része. Ha valami egy VC befektetőnek nem felel meg, az nem azt jelenti, hogy az egész egy failure.” — hangzott el a beszélgetés során.

  2. Az alapító személyisége, karaktere: Valószínűleg sokszor hallottad már azt az állítást, hogy a befektető sok esetben az alapítóba fektet be, ezért a befektetők kitértek arra is, mik azok a személyiségbeli vonások, készségek, kompetenciák, amelyeket nélkülözhetetlennek tartanak a befektetés szempontjából: Horgos Lénárd emelte ki, hogy számára nélkülözhetetlen az alapító döntésképessége, proaktivitása és gyorsasága, tehát ha az alapító találkozik egy problémával vagy kihívással, akkor önszerveződő módon azonnal nekilát, szembenéz a kihívással és elkezdi megoldani a problémát, adat alapon, agilisan. A gyorsaság, a tettrekészség, a lendület tehát kulcsfontosságú. “Ha az alapító szuperlassú, akkor nem fektetsz be. Például ne 1,5 hét alatt válaszolj egy üzenetre, míg egy másik alapító 1,5 – 2 hét alatt az egész problémát megoldja.” – hangsúlyozta ki Lénárd. Pongrác Dávid a kommunikációs és prezentációs készségeket emelte ki, ezért az ‘első randevúnál’ odafigyel arra, milyen kommunikációs készség -és kompetenciakészlet birtokában vannak a startup szószólói, kommunikációs képviselői. Kovács Miklós szerint a tanulni akarás és az elkötelezettség a kulcstényezők, hiszen ha egy startup tagjai elkötelezettek a folyamatos fejlődés és növekedés mellett, akkor  minden készségbeli akadályt áthidalnak: megtanulnak angolul, megtanulnak prezentálni és a megtalálják a megfelelő kommunikációs csatornákat is.

Összegzés

Ahogyan egy hagyományos randevún, úgy egy üzleti randevún is számos szempont és tényező van, ami hatással lehet a sikeres kapcsolódásra és együttműködésre, viszont a beszélgetésből látható, hogy a befektetők nem egy tökéletes, hanem egy fejlődőképes és együttműködő startup-ba hajlandóak befektetni, ahol egy folyamat során csiszolódtok egyre inkább egymáshoz.


Ha egy startup alapítójaként vagy tagjaként te is kedvet kaptál ahhoz, hogy ránézz arra, hol tartasz most a fejlődésben, és szívesen dolgoznál a vezetői szerepeden és készségeiden, keress engem bizalommal az alábbi elérhetőségen vagy írj üzenetet a Kapcsolat menüpontra kattintva.

info@lillakertesz.com 

Tetszett ez a cikk?

Megosztom Facebookon
Megosztom Twitteren
Megosztom LinkedIn-en
Megosztom Pinteresten

Leave a comment